Sistematski pregledi dojenčadi i djece

Sistematski pregledi rade se u dobi od 1 mj, 2 mj, 3-4 mj, 6 mj, 9 mj, 1, god, 2 god, 4 god, 5 god.
Sistematski pregledi uključuju praćenje rasta i razvoja djece i svih čimbenika koji na rast i razvoj utječu. Mjerenje tjelesne težine, tjelesne visine i opsega glave. Procjena psihomotornog razvoja. Klinički pregled svih organskih sustava, uključivo i lokomotorni sustav. Preveniranje ili rano otkrivanje poremećaja prehrane, prevencija rahitisa i hemoragijske bolesti. Rano otkrivanje poremećaja vida, sluha, ponašanja te rano otkrivanje poremećaja u razvoju govora.

Cijepljenje i docjepljivanje dojenčadi i djece

U Republici Hrvatskoj obavezno je cijepljenje protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca magarećeg ili pasjeg kašlja, dječje paralize, bolesti koje uzrokuje Haemophilus influenzae tip B, hepatitisa B, ospica, zaušnjaka, rubeole, bolesti koje uzrokuje pneumokok.
Pored obaveznog cijepljenja u ordinaciji se nudi i mogućnost dodatnih cjepiva kap npr. cjepivo protiv Rota virusne infekcije, varicellae, influenzae, krpeljnog meningoencefalitisa, meningokoka grupe B i meningokoka grupe C.

Ultrazvučni pregled kukova dojenčadi – probir radi ranog otkrivanja razvojnog poremećaja kuka

Ultrazvučni pregled radi se kod dojenčeta u dobi od 1 mj, te u dobi od 3 mj.
Ultrazvučni pregled kukova je objektivna, neškodljiva i bezbolna metoda pregleda dojenačkih kukova kojom se može vrlo rano otkriti razvojni poremećaj kuka. Što se bolest ranije otkrije i započne liječenje, ono traje kraće i rezultati su bolji.

Pregled bolesnog djeteta, dijagnostički postupci, liječenje

Klinički pregled bolesnog djeteta te potrebna dijagnostika, bilo na razini primarne ili sekundarne zdravstvene zaštite.

Savjetovanje roditelja / Promicanje zdravlja

Uključuje provođenje zdravstvenog odgoja, savjetovanja roditelja i djece o zdravom rastu i razvoju te problemima rasta i razvoja, o pravilnoj njezi te emocionalnim problemima i odgoju. Savjetovanja uključuju i podučavanje u prepoznavanju ranih znakova odstupanja. Također, tiču se poticanja i promoviranja dojenja, zdrave prehrane i usvajanja zdravog načina života.

Suradnje

(naslov) Suradnja i koordinacija na razini specijalističko konzilijarne zaštite i bolničke zdravstvene zaštite + (tekst) Uključuje suradnje s dječjim vrtićima, školama, Centrom za socijalnu skrb, Savjetovalištem za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja, Domom za nezbrinutu djecu.
(naslov) Suradnja i koordinacija na razini specijalističko konzilijarne zaštite i bolničke zdravstvene zaštite + (tekst )Uključuje suradnju sa rodilištem, planiranje obrade i bolničkog liječenja.

Studentska praksa, pripravništvo i specijalizacija

Uključuje provođenje praktične nastave za studente Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci iz predmeta Liječničke vještine, pripravničkog stažiranja liječnika i medicinskih sestara, stažiranja i obavezne edukacije u sklopu specijalizacije iz pedijatrije i obiteljske medicine.

Izdavanje liječničkih potvrda o zdravstvenom stanju djeteta

Potvrde se izdaju za potrebe drugih korisnika npr. škola, dječjih vrtića i slično.