Dojenačke kolike su čest problem kod novorođenčadi i male djece, a simptomi mogu uključivati iznenadne bolove, neutješan plač, grčenje djeteta, osjetljivi i napuhan trbuh te ispuštanje vjetrova. Tipično se pojavljuju nakon hranjenja te u kasnim poslijepodnevnim satima.

Kolike obično počinju oko drugog ili trećeg tjedna života djeteta i traju do navršena tri mjeseca no nije posve neuobičajeno da se pojave već po otpustu iz rodilišta ili da traju i do navršenih pet mjeseci.

Treba znati da su kolike podjednako česte i kod djece hranjene majčinim i adaptiranim mlijekom.

Dojenačke kolike mogu biti vrlo stresne i za bebu i za majku, ali postoji niz stvari koje možete učiniti kako bi se ublažili simptomi.

Ako dojite svoju bebu, pobrinite se da joj osigurate prihvat bradavice punim ustima i izbjegavajte prebrzo prebacivanje s jedne na drugu dojku. Pazite da dojku ispraznite do kraja.

Ako vaša beba pije adaptirano mlijeko, koristite bočice s anti-colic ventilom kako bi se izbjeglo gutanje zraka.

Tijekom i nakon hranjenja, ne zaboravite držati svoju bebu uspravno kako bi joj pomogli izbaciti progutani zrak.

Neovisno o načinu hranjenja, pokušajte osigurajte bebi umirujuće okruženje. Izaberite umirujuću glazbu i nježno joj šapćite kako bi se ona osjećala sigurno i zaštićeno. Izbjegavate podražaje kao što su nagle promjene položaja, glasni govor ili trešnju.

I na kraju, važno je misliti i na majku jer njezin umor i napetost mogu rezultirati izraženijim grčevima. Zato joj je, uz odmor i kvalitetnu prehranu, potrebna i nesebična podrška partnera ili obitelji, kako bi svi zajedno što lakše prebrodili ovo izazovno razdoblje i neugodno iskustvo dojenačkih kolika.